Predstavljanje: Marko Klarić

Kad vidim 3D printer, i najsloženije stvari postaju stvarnost. To je tehnologija budućnosti koju koristimo već danas

Jedan dan modeliraš predmet, dan kasnije držiš u rukama – razlog je zašto je naš Marko Klarić oduševljen 3D tehnologijama

Na rukama nosi crne rukavice dok razvlači usisivač da bi se posvetio pažljivom upravljanju laserom i iz praha izgradio složeni mehanizam zupčanika. Ovako u jednoj rečenici izgleda dio Markovog posla u Tehnoprogresu. Istodobno, Marko Klarić je onaj koji će u nedostatku GPS-a i karata i po zvijezdama odrediti strane svijeta i dovesti jedrilicu u sigurnu uvalu. I projuriti strmim spustom na skijama. Ili se igrati na valovima surfajući na dasci s jedrom. Marko je serviser 3D printera.

Marko Klarić je klasičan primjer onih koji znaju da je dobro čitati oglase za posao, čak i kada si zaposlen. Marko je imao cijenjen, prilično egzotičan posao aplikacijskog inženjera u njemačkom EOS-u, a onda je naletio na oglas za servisera 3D printera u Zagrebu. Ili je oglas naletio na njega. Umjesto da nastavi graditi karijeru u EOS-u, izabrao je Tehnoprogres.

Oglas koji mijenja život

Mislio sam da me netko zeza – prošlo mu je kroz misli kada je tijekom pandemijskog boravka u Zagrebu pročitao oglas kojim jedna tvrtka traži servisera 3D printera, a ispostavilo se da i u Hrvatskoj postoje hi-tech tvrtke koje cijene i trebaju specijaliste kao što je on. U srednjoj školi se zapalio za star trek tehnologije, zahvaljujući prvenstveno tvrtki njegovih roditelja, a onda je od dječačke fascinacije kada je gledao kako laser gradi sloj po sloj da bi stvorio predmet, to postalo životno određenje.  S diplomom industrijskog menadžmenta na VERN-u i iskustvom u EOS-u, danas je kompetentni stručnjak u svijetu 3D tehnologija. Kad vidim stroj, pred očima mi se stvara ono što sam zamislio, bez obzira koliko kompleksan predmet bio u pitanju – kaže Marko o tome što se dogodi kada stane pred 3D printer.

Tijekom studija je Marko Klarić krenuo na studensku razmjenu u Karlsruhe gdje je naučio o laserima i 3D tehnologijama, a 2018. je praksu odradio u tvrtki EOS u Munchenu pa se nakon sedam mjeseci njegov angažman pretvorio u radno mjesto, posao na kojem je od 2019. godine radio kao aplikacijski inženjer. Održavao je edukaciju kupaca i potpuno se prebacio u laserske tehnologije, praškaste materijale, bioniku, a potom, prešao u Tehnoprogresov servis za EOS printere.

To je tehnologija budućnosti koja već danas efikasno zadovoljava potrebe raznih industrija. Nema više proizvodnje u milijunima primjeraka nego svaki dio može biti drugačiji – govori Klarić.

Alat pravog servisera je u računalu

Uspoređuje upotrebu 3D tehnologije između jedne Njemačke i Hrvatske i kaže da se, ustvari, i u Hrvatskoj dosta tvrtki koristi prednostima koje daju 3D printeri. Jedan dan modeliraš predmet, dan kasnije ga već imaš u rukama. Custom izrada je fascinantna, svaki predmet može biti drugačiji. Uza sve to, 3D tehnologije izrađuju geometrije koje nije moguće drugačije napraviti – nabraja neke od prednosti 3D tehnologija.

Serviser 3D printera ne koristi stereotipne alate u svom poslu nego provodi puno vremena za kompjutorom i skenerom prije nego otvori stroj da bi se posvetio njegovim komponentama.

Softver za svaku tvrtku je drugačiji, moraš biti vješt u IT-u, imati finu motoriku i imati dobro oko – opisuje Klarić svoj posao. Edukacija je u posljednjih deset, petnaest godina učinila svoje, tako da osim klijenata koji tek žele koristiti 3D tehnologije, a realno, ne znaju puno o njima, postoje i oni koji točno znaju o čemu govore, što im treba i svoje zahtjeve puno lakše definiraju. Ali, bitno je da svi klijenti dobiju ono što im najviše treba, što im stvarno koristi – kaže Klarić opisujući veličinu poslovnog okruženja s kojim se susreće. Pritom misli i na alatničare od automobilske, medicinske pa sve do avioindustrije.

G sila u vožnji motorom zahtijeva koncentraciju i preciznost. Kao i 3D tehnologije

Markov raspon sportova kojima se bavi je izuzetno velik, kreće se od windsurfanja, skijanja, planinarenja pa do najdražeg, mora. Davno je prošao skipersku školu od kada je postao iskusan mornar. Najdraža je gita ona koju si je priuštio prije nekoliko godina. Naravno, zbog djevojke s kojom je prošao sjeverni i srednji Jadran. Usput kaže – Uh, fora je juriti motorom, osjetiti tu G silu i onda se još malo nagnuti u zavoju – spomene kao najnormalnije kombinaciju brzine, koncentracije i preciznosti, neophodne za vožnju motorom, jednom od sportova koje voli. A onda crnom rukavicom zgrabi malu žičanu četku i koncentrirano nastavi čistiti neprimjetnu prašinu da bi se bacio na doziranje praha potrebnog za ispis predmeta kojeg je prethodno izvukao iz kompjutorskog nacrta.

Ostavite komentar