Priča o uspjehu:

Zoran Marenić

"Opredjeljenje Tehnoprogresa je da u svojem portfelju ima top opremu. Sa tvrtkama koje razumiju našu ponudu radimo vrlo specijalizirane, kvalitetne, tehnološki i po pitanju iskustva zahtjevne projekte.
 
Rezultati takvih projekata su al pari bilo kojem poduzeću iz naše branše u čitavom svijetu. To je domaći know-how i transfer tehnologije koja je postala dostupna našem okruženju."

Postoji razlog zbog kojega su vodeći u svijetu odabrali upravo Zoranov Tehnoprogres za svoga regionalnog zastupnika. 

Tehnoprogres je oličenje Marenića - njegovih karakternih osobina i vještina koje je razvijao kroz godine iskustva - dosljednost, usklađivanje sa potrebama klijenata uz stabilno stvaranje rezultata, izvrsnost na svim razinama poslovnih procesa i profesionalnih odnosa, te kvaliteta kao proizvod svega navedenog, uključujući i Zoranovu temeljitost.

Osobni rast kao pretpostavka uspjeha

Zoran je rastao uz metalno-prerađivačku industriju. Njegov je otac bio alatničar starog kova. Imao je svoju radionu gdje je budući osnivač i direktor Tehnoprogresa učio kako odvajati čestice materijala iz bloka da bi dobili željenu formu, i kroz igru uvijek bio nagrađivan za to što je radio. Danas mu taj životni put omogućuje poziciju odabira upravo one tehnologije koja je najbolja za klijenta.

Kaže kako mu je takvo djetinjstvo jako pomoglo, udarilo temelje za dalje. "Ne bih sve to mogao razumjeti da nemam tu podlogu." Nikada nije prestao učiti i adaptirati svoj pristup novim tehnologijama. Tako je bilo i kada se odvajanje čestica iz bloka transformiralo u upravo obrnutu situaciju industrijskog 3D printa gdje se do finala dolazi od materijala u prahu čiji se neiskorišten dio vraća u proizvodni ciklus (pretpostavite efikasnost u primjeni i uštedu u vremenu.)

Srednja škola "Končar" i tvornica "Nikola Tesla" samo su dio konteksta koji je utjecao na Marenićev razvoj. "Mene je zanimalo kako može brže i bolje," kaže dok priča o novim CNC mašinama početka osamdesetih. Školovao se i po Švicarskoj, radio u Njemačkoj - naučio kako sa istom opremom, ali drugačijim pristupom, postizati bolje rezultate. Upravo u fazi Njemačke, početkom 21. stoljeća, započinje njegov interes za 3D Print tehnologiju.

Kriza kao dodatni poticaj za uspjeh

Početkom svjetske ekonomske krize 2001. započinje period uspona i padova i nastavlja se njegovim povratkom u Hrvatsku 2003. gdje kroz suradnju sa lokalnim i internacionalnim tvrtkama djeluje u regiji i polako gradi posao "od garaže, polovnog faksa i polovnog mobitela." Takav ga kontekst potiče na snažan nastavak izgradnje sebe, svojih znanja i poslovne mreže.

Izvrsni projektni rezultati i odnosi sa dobavljačima i kupcima omogućuju mu novi rast, koji uključuje i "fazu Tajvana" iz kojeg uspješno prodaje velik broj solidnih mašina. Kroz aktivnosti na tržištu bili smo prepoznati od najboljih Europskih proizvođača i postali njihov zastupnik u regiji.

Regija u to vrijeme još uvijek nije prepoznavala potencijal tehnologija u dolasku, pa se tako suočava sa raznim izazovima projekta financiranja prvog SLS Printera. Mnogi tada tvrde kako se radi o području bez poslovnog potencijala. Iz takve je teške situacije ipak prodao prvu mašinu u Zagrebu. Još jedna sa perspektive današnjeg prometa mala, ali tada vrlo važna pobjeda.

 

Početak nove razine stabilnog rasta i razvoja 

Tehnoprogres postaje prepoznatljiv po sposobnosti rješavanja tehnoloških problema u proizvodnji. Kao što to obično biva kada uložiš cijeloga sebe u posao, Zoranu prvi uistinu velik i potentan klijent omogućava novi ciklus učenja, implementacije i realizacije ciljeva. "Oni su tada bili jedan od rijetkih izvrsnih za upoznavanje svih elemenata proizvodnje", reći će više godina kasnije.

Tijekom tih aktivnosti Marenić kreira poslovni model koji udara temelje nove razine stabilnog rasta i razvoja: tradicija proizvođača i njegov cjenovni rang su takvi da se ne može bez servisa. Uz navedeno, "znali smo gdje su tehnološki problemi što je stvaralo čvrste osnove partnerstva sa klijentima."

Tako dolazi do postavljanja prvog regionalnog poslovnog modela koji se uz nabavu vrhunskih mašina oslanja na projektni pristup rješavanja detektiranih tehnoloških problema i servis kao jednako važnu kariku. Od "malog uz špenu" Zoran izrasta u stručnjaka koji rješava kompleksne probleme proizvodnje i osobe koja je u stanju ocijeniti koja je od novih tehnologija najperspektivnija.

Taj "mali uz kuglice, šarafiće i špenu" u regiji kreira trenutno globalno jedinu suradnju između GFa i EOSa (obje su korporacije u vrhu proizođača svojih tržišnih niša.) Uz uhodanu suradnju sa dobavljačima, došlo je vrijeme za kreiranje tima i suradnju na razini regije.

Iz osobnog ka timskom i klaster rastu

"Uz tu sigurnost trebalo mi je vremena da otvorim prostor ljudima koji znaju što rade. Da kao tim stvaramo rezultate kroz sinergiju." Zoran, tako autentičan i izravan kakav jest, priznaje kako mu je "zadnja barijera koju je probio" bila timski rad. U potpunosti razumljivo, s obzirom kakav je put prošao na kojem je bio prisiljen oslanjati se o samoga sebe, te još jedna hvale vrijedna spremnost na promjenu - rast i transformaciju.

Zoranu je bitno da su svi u tvrtki zadovoljni, te smatra kako je to važan dio zdravog temelja za rast. "Svi skupa rastemo, zadovoljni smo i preuzimamo odgovornosti." Naglašava koliko je bitna edukacija i praksa Tehnoprogres zaposlenika: "To je razlika u odnosu na konkurenciju. Edukacija i praksa stvara opravdano povjerenje kod kupaca i dobavljača."

Uz izgradnju svoje Tehnoprogres tvrtke, Marenić uočava prednosti suradnje sa drugim poslovnim subjektima - "mašina ne može raditi bez 3D zapisa, odnosno modela." Tako započinje organska transformacija ka suradnji sa drugim poslovnim subjektima i kreiranje 3D Grupa klastera.

Zaokruženo rješenje na jednoj adresi

3D Grupa klaster omogućio je jedinstvenu ponudu u regiji - zaokruženo rješenje na jednoj (doslovno, ne samo figurativno) adresi: 3D skeiniranje / 3D mjeriteljstvo, povratno inženjerstvo, 3D printanje / digitalnu proizvodnju, analizu pomaka i deformacija, CAD modeliranje / razvoj proizvoda, te lasersko graviranje.

Različiti putevi jednako upornih, dosljednih i uspješnih vlasnika tvrtki Tehnoprogres, Topomatika i Izit udružili su snage kako bi sa svojim timovima osigurali: sinergiju uzajamno vezanih tehnologija, te uočavanje problema koji su ispred nas - uvijek na korak do dva ispred vremena.

Takav je pristup urodio plodom - ne samo kako se na jednom mjestu nudi kompletno rješenje za kupca, već ta suradnja omogućuje rast svih uključenih i dobar koncept dobavljačima za širenje na tržištu. Također, takva je struktura potaknula otvaranje "3D Akademije" kao konkretnog odgovora na izazov manjka educiranog kadra.

I tako je Zoran probio barijeru timskog rada. Ne samo probio, nego u svojem stilu i nadmašio. Integrirao je konvencionalnu proizvodnju sa onom aditivnom, te zajedno sa svojim klaster partnerima osigurao potencijale pozitivnog utjecaja na društvo u cjelini - pomicanja industrije tržišnih niša sa mrtve točke i mogućnost da zajednički čine razliku.

Sredina jest hendikep, no ona ujedno predstavlja i poticaj da se "time više angažiraš i plodovi rada će doći nešto kasnije." Zajednički nastup na tržištu već ostvaruje pozitivne utjecaje na širi kontekst okoline, informirajući i educirajući putem Seminara, 3D Akademije, i ostalih oblika interakcije.

Marenić nastavlja svojim smjerom, uvjeren kako "u našoj sredini možemo biti u svjetskim trendovima." Sa uspjehom njega i Tehnoprogresa, i uspjesima koje ostvaruje sa svojim partnerima u 3D Grupa klasteru - tko još sumnja u nastavak ove uspješne priče?

 

Radom u Nikoli Tesli dobivao sam širinu znanja u alatničarstvu i na tada najmodernijim strojevima učio kako brže i bolje.

Kada sam osnivao tvrtku otišao sam na Tajvan i - temeljem iskustva i školovanja iz Švicarske - odabrao mašine koje su zadovoljavale standarde višeg razreda a istovremeno bile cjenovno prihvatljive. Kroz aktivnosti na tržištu bili smo prepoznati od najboljih Europskih proizvođača i postali njihov zastupnik u regiji.

Tehnoprogres postaje prepoznatljiv po sposobnosti rješavanja tehnoloških problema u proizvodnji. 

Dobavljačima je pala prodaja u regiji. Kako je podići? Shvatio sam da lokalne prilike definiraju stvaranje brenda kroz repro materijal, i koliko je bitno razviti mrežu servisa. I tada je sve krenulo.

Zdrav temelj za rast Tehnoprogresa su zadovoljni ljudi. Svi skupa rastemo, zadovoljni smo i ostvarujemo se kroz svoje odgovornosti, svoj posao.

Kada smo svi skupa preselili na novu lokaciju, prostor je bio gotovo prazan. Danas je ovdje vrlo živo.

Što više pratimo 3D tehnologiju koju zastupamo, to više vidimo koliko se svijet mijenja.

U našoj sredini možemo biti u svjetskim trendovima.