3D Print Tehnologija

Neovisno govorimo li o aditivnoj proizvodnji, brzoj izradi prototipova, 3D printu, ili primjerice izravnoj digitalnoj izradi, radi se o istom procesu: prevođenju 3D dizajna pohranjenog u računalu - u niz tankih slojeva - i konačno proizvodnji stvarnih, fizičkih objekata putem 3D printera. Izdvojili smo slijedeće tehnologije: SLS, FDM, PolyJet i SLA/DLP.

 

1

Selective Laser Sintering

SLS

2

Fused Deposition Modeling

FDM

3

Polyjet

Fotopolimerizacija

Object PolyJet tehnologija

4

SLA / DLP

Stereolithography

USPOREDBA TEHNOLOGIJA

46

JAČINA TVOREVINE

1616

ELASTIČNOSTTVOREVINE

218

MEHANIČKA SVOJSTVA

76

TVRDOĆA

35

JAČINA TVOREVINE

2309

ELASTIČNOSTTVOREVINE

101

MEHANIČKA SVOJSTVA

73

TVRDOĆA

44

JAČINA TVOREVINE

2465

ELASTIČNOSTTVOREVINE

21

MEHANIČKA SVOJSTVA

82

TVRDOĆA

Selective Laser Sintering (SLS)

Fused Deposition Modeling (FDM)

Stereolithography (SLA)

SLS

Mnogi kažu kako SLS (Selective Laser Sintering) omogućuje izgradnju složenih dijelova koji su trajni i pružaju bolju funkcionalnost u usporedbi s ostalim metodama aditivne proizvodnje (AM).

 

Za razliku od SLA (stereolitografija), SLS ne treba strukturu za podršku koja se mora ukloniti nakon ispisa. U usporedbi sa FDM tehnologijom (Fused Deposition Modeling), SLS je veće kvalitete.

 

Upotreba složene geometrije, primjena tehnika kao što je topološka optimizacija i ušteda u vremenu zbog mogućnosti finog podešavanja iz printa u print u samo nekoliko sati, dodatni su benefiti ove tehnologije.

 

Zbog specifičnosti SLS tehnologije, mehanička svojstva u Z osi su najsličnija brizganoj plastici u odnosu na sve druge aditivne tehnologije.

IZBORNIK

 

FDM

FDM tehnologija je čista, jednostavna za uporabu i dostupna. Termoplastika koja se može koristiti u proizvodnji mehanički je i ekološki stabilna. Složene geometrije i šupljine koje bi inače bile problematične u izradi, postale su praktične s FDM tehnologijom​.

Niži troškovi: U većini slučajeva tvrtke odabiru FDM tehnologiju zbog niže cijene i jednostavnosti korištenja ove tehnike. U usporedbi s drugim tehnikama, FDM je puno jeftiniji.

 

Uz niže troškove, u prednosti ove tehnologije uključujemo širok raspon materijala, manje vremena obrade nakon printa, te pristupačnost (cjenovna i po izboru proizvođača).

IZBORNIK

 

POLYJET

PolyJet je moćna 3D tehnologija ispisa koja proizvodi glatke, točne dijelove, prototipove i alate. Objetov PolyJet sustav također koristi fotopolimerizaciju, ali koristi inkjet materijale za stvaranje slojeva. Ovaj sustav zadržava materijal u zasebnim spremnicima tijekom rada (i može čak i miješati materijale dok ih prska), čime se uz pomoć ultraljubičastog svjetla otvrdnjava primijenjeni sprej nakon svakog prolaska glave 3D printera.

S mikroskopskim slojem rezolucije i točnosti do 0,1 mm može proizvesti tanke zidove i složene geometrije pomoću najšireg raspona materijala dostupnih s bilo kojom tehnologijom.

PolyJetova sposobnost miješanja materijala omogućuje i različite funkcionalnosti unutar istog printanog materijala. To znači da se složeni predmeti, poput protetske ruke ili noge - te njihovi fleksibilni zglobovi umetnuti između tvrdih plastičnih dijelova - mogu ispisati u jednom procesu.

IZBORNIK

 

SLA

Ra​zlike (varijacije) stereolitografije visoke rezolucije koriste lasere toliko fokusirane da su pojedini elementi konačnog objekta mikroskopski. Takvi multifotonički litografski dizajni stvorili su cijele zgrade toliko male da bi mogle stati u jednu kap vode.

DLP (Direct Light Processing), projicira svjetlo preko cijelog sloja i istovremeno preko dna područja printa, čime stvrdnjava svaki sloj dok se objekt diže iz polimerne tekućine.

SLA je skraćenica od stereolitografski postupak čiji je princip rada fotopolimerizacija s pomoću lasera. Točnost (debljina) sloja jest 0,05 mm.

IZBORNIK