30 godina EOSa

24. travnja 1989. godine dr. Hans J. Langer osnovao je EOS GmbH Electro Optical Systems u Gräfelfingu, maloj općini južno od Münchena.

 

Ovaj je dan označio početak povijesti tvrtke koju karakterizira pionirski duh, strast i hrabrost. Danas se EOS može pohvaliti sa više od 1.250 zaposlenika u 15 zemalja i nudi korisničku podršku u više od 67 zemalja.

 

1989.

Kako je sve počelo

U svojstvu direktora europskih operacija za američku tvrtku General Scanning - svjetskog lidera u području rješenja za upravljanje laserskim zrakama - doktor fizike dr. Hans J. Langer ubrzo prepoznaje utjecaj i važnost razvoja laserske tehnologije za budućnost proizvodnje.

Ideju stvaranja dijelova (komponenata) nanošenjem slojeva materijala iz 3D podataka pomoću laserske tehnologije prezentirao je tadašnjem poslodavcu ali ona nije prošla. Postojala je zabrinutost zbog mogućih sporova oko patenata.

Usprkos tome, vizija mogućnosti proizvodnje bez alata direktno iz CADa nastavila je zaokupljati Langerovu maštu pa on donosi važnu odluku osamostaljivanja, čime počinje revolucija sektora industrijske proizvodnje. Langer osniva tvrtku EOS GmbH Electro Optical Systems.

1990.

Prvi koraci u proizvodnji

Za razliku od većine osnivača tvrtke, ne samo da Langer u početku nema gotov proizvod, već niti prototip. No ono što ima je uvjerenje da će njegova ideja biti rješenje izazova s ​​kojima se suočavaju ključni igrači u proizvodnoj industriji.

Tako je BMW predstavljao savršenog prvog EOSovog kupca. Bavarski proizvođač automobila očajnički traži uređaj za stereolitografiju (tip 3D printera na bazi smole) koji zadovoljava njegove specifikacije. Pokušao ga je pronaći na američkom tržištu no nije uspio. Langerova ideja poklapa se sa vizijom tadašnjeg voditelja razvoja BMWa Wolfganga Reitzela. Osiguran je kapital za izgradnju laserskog stereolitografskog stroja dizajniranog isključivo po BMW-ovim zahtjevima. Tada je stroj postojao samo na papiru.

 

Projekt se razvija toliko dobro da tim uskoro seli u prosorije bivšeg Langerovog poslodavca General Scanning iz Planega. Iste godine traže dodatni prostor pa iznajmljuju i garažu.

EOS prvi u Europi

1991.

Samo godinu dana nakon završetka svoje neuobičajene ponude, EOS isporučuje STEREOS 400 - sustav koji ne samo da zadovoljava zahtjeve i očekivanja Münchenskog proizvođača automobila, nego ih daleko premašuje. U samo godinu dana Langer postaje ključni igrač na tržištu i njegova tvrtka EOS jedini je europski pružatelj high-end brzih prototipova.


Istovremeno, tvrtka otvara svoju prvu poslovnicu u Francuskoj, EOS Electro Optical Systems S.A.

EOS nastavlja rast

1992.

Uspjeh privlači pozornost drugih proizvođača automobila, a EOS nastavlja slijediti svoju razvojnu strategiju.

EOS pokreće svoj drugi stereolitografski uređaj na tržištu, STEREOS 600. STEREOS-ov asortiman proizvoda prodaje se tako dobro da se u godinu dana tvrtka ne samo dokazuje profitabilnom s prometom od 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, već je vodeći europski tržišni lider premium klase brze tehnologije za izradu prototipova.

EOS 1992. godine raste na 20 zaposlenika.

Aplikacija STEREOS 600 mašine

1993.

Internacionalni partneri

Kao europski tržišni lider, EOS privlači pozornost međunarodnih partnera kao što su Hitachi Zosen Information Systems (HZS), kao i američke konkurencije u stereolitografskom sektoru.

 

3D Systems tuži EOS zbog navodnog kršenja patenta.


To dovodi do više godina pravnog prepiranja koje oduzima vrijeme i novac, a što bavarskog pionira na tržištu gotovo košta tvrtke.

Lasersko sinteriranje i stereolitografski sustav

1994.

Na savjet münchenskog venture kapitalista Falk Straschega, koji je već poticao Langera da utemelji svoju tvrtku krajem 80-ih, Langer prodaje 75% svojih dionica EOS-a Carl Zeissu Jeni. To mu dopušta da i dalje bude generalni direktor EOS-a s manjinskim udjelom i prebacuje odgovornost za spor oko patenta na Zeiss Optical Group.

Zahvaljujući njegovom uspješnom stereolitografskom poslu i većinskom vlasništvu tvrtke Carl Zeiss Jena, Langer je napokon oslobođen pravnih postupaka i financijske nesigurnosti. EOS započinje s razvojem sustava laserskog sinteriranja i ključni je pokretač ove tehnologije.

EOS lansira prvi europski sustav za lasersko sinteriranje za proizvodnju plastičnih modela na tržištu EOSINT 350, postajući prvi pružatelj laserskog sinteriranja i istovremeno stereolitografskih sustava u svijetu.

EOS nastavlja rasti. Prostor Planegg proširen je i - zahvaljujući većinskom vlasništvu tvrtke Carl Zeiss Jena - otvoren je proizvodni pogon u Jeni.


U potrazi za Langer-ovom vizijom optimizacije tehnologije i razvoja na globalnoj razini s ciljem poboljšanja života ljudi širom svijeta, EOS sklapa ugovor o suradnji s tvrtkom Electrolux RD za razvoj tehnologije izravnog metalnog laserskog sinteriranja (DMLS). Ova suradnja proizvodi EOSINT M 160 - prototip komercijalnog sustava za DMLS proces i prvu svjetsku tehnologiju za izravnu aditivnu proizvodnju metalnih komponenti.

Nastavak slijedi!

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • LinkedIn Clean
KLASTER 3D TEHNOLOGIJA
3D PRINT EDUKACIJA

© 2018 Tehnoprogres d.o.o.